«انجمن صنفی کسبوکارهای اینترنتی» میگوید اختلالهای اخیر در اینترنت و محدودسازی ارتباط با اینترنت جهانی ضربات جبرانناپذیری بر پیکرۀ اقتصاد دیجیتال وارد کرده است.
این انجمن صنفی در نامهای سرگشاده به وزیر ارتباطات و مدیران شرکت ارتباطات زیرساخت ایران که ۱۱ تیرماه منتشر شد، خواستار پایان فوری اختلالهای عمدی در اینترنت شد.
انجمن صنفی کسبوکارهای اینترنتی زیان هر یک ساعت قطع اینترنت را در برآورد خوشبینانه «بیش از ۱.۵ میلیون دلار به ازای هر یک ساعت» اعلام کرده و افزوده است «بیش از ۴۰۰ هزار کسبوکار کوچک و متوسط که معیشت میلیونها ایرانی به آنها وابسته است، در معرض نابودی کامل قرار گرفتهاند».
اینترنت در ایران، بهرغم محدودیتها و فیلترینگ قبلی، از روز ۲۳ خرداد، روز اول جنگ ۱۲ روزۀ اسرائیل و ایران، بهشدت محدود شد و در روز پنجم جنگ، ۲۷ خرداد، بهکلی قطع شد.
دسترسی شهروندان به اینترنت تا پایان جنگ ادامه یافت و نهایتاً چهارم تیرماه دولت اعلام کرد محدودیتهای اینترنتی بهزودی برطرف خواهد شد؛ با این حال کیفیت اتصال به اینترنت و سرعت آن هنوز به وضعیت پیش از ۲۳ خرداد بازنگشته است.
«انجمن صنفی کسبوکارهای اینترنتی» در نامۀ سرگشادهاش، با اشاره به اختلالهای جاری در اینترنت شامل «دستکاری دیاناس، کاهش سرعت، فیلترینگ پروتکلها و قطع ارتباط با اینترنت جهانی» هشدار داده است که «شاهد موج گستردهای از تعدیل نیروها، توقف سرمایهگذاری در اکوسیستم استارتاپی و همینطور اعلام توقف فعالیت شرکتها یا به عبارت دیگر ورشکستگی آنها هستیم».
مقامات دولتی و رسانههای حکومتی دلیل قطع و اختلال عمدی در اینترنت را مواردی ازجمله «استفادۀ ریزپرندههای اسرائیل از سیمکارتهای متصل به اینترنت ایران و بهرهگیری اطلاعای اسرائیل از پیامرسانهای خارجی بهخصوص واتساپ» عنوان کردهاند.
استفادۀ ریزپرندهها از سیمکارتهای ایرانی برای اتصال به اینترنت موضوعی بود که کارشناسان نظامی و ارتباطات آن را رد کردند.
ادعای حکومت در مورد واتساپ نیز در حالی است که دختر علی شادمانی، فرمانده پیشین قرارگاه مرکزی خاتمالانبیا که چند روز پس از انتصاب به این مقام در حملۀ اسرائیل کشته شد، اعلام کرد پدرش «طی روزهای فرماندهی ستاد جنگ» وسایل هوشمند به همراه نداشت و «ردیابیهای دقیق اسرائیل فراتر از واتساپ یا جاسوسی سنتی و فردی است».
این اظهارات واکنش به سخنان غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل، بود که ۱۲ تیرماه در اولین مصاحبه عمومی خود پس از جنگ اسرائیل و ایران پیامرسان واتساپ را متهم کرد که عامل «مکانیابی» و کشته شدن برخی فرماندهان بوده است؛ اتهامی که پیش از این شرکت متا هم آن را بهشدت رد کرده است.
انجمن صنفی کسبوکارهای اینترنتی در بخش دیگری از نامۀ سرگشاده به مقامات مرتبط دولتی نسبت به فروپاشی اعتماد عمومی، مهاجرت نخبگان و مرگ قریبالوقوع اکوسیستم استارتاپی هشدار داده و از آنها خواسته است به تمامی انواع کاهش کیفیت خدمات مانند دستکاری دیاناس، فیلترینگ پروتکلها و کاهش عمدی سرعت بیدرنگ پایان دهند.
سال گذشته اعلام شد ایران در انتهای لیست «رتبهٔ آزادی اینترنت» قرار دارد و «انجمن تجارت الکترونیک تهران» نیز با تیرماه پارسال اعلام کرد ایران در شاخصهای مرتبط با سرعت و اختلال در پایینترین رتبه در بین ۱۰۰ کشور قرار دارد.
براساس آخرین گزارشها ۸۴ درصد مردم ایران از فیلترشکن استفاده میکنند و بیش از ۹۰ درصد کاربران اینترنت عضو شبکههای اجتماعی هستند.