خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی از «تهرانجلس»، بزرگترین محلۀ زندگی اجتماع درهمتنیدهٔ ایرانیان با انواع گرایش دینی در آمریکا، میگوید جنگ میان ایران و اسرائیل بر فضای اجتماعی و فرهنگی این جامعه هم اثر گذاشته است.
این خبرگزاری نوشته است همزیستی دهها سالۀ ایرانیان مسلمان، یهودی، مسیحی، زرتشتی و بهائی در این «ایران کوچک»، در پی جنگ ۱۲ روزه، تحتتأثیر برخی تنشهای مذهبی و بحثهای سیاسی قرار گرفت که تا پیش از این بهندرت مطرح میشد.
براساس این گزارش که شنبه ۱۴ تیر منتشر شد، وضع وقتی پیچیدهتر شد که آمریکا هم به بمبارانهای اسرائیل در ایران پیوست و با هواپیماهای بی۲ سه سایت هستهای کلیدی ایران را بمباران کرد.
اکنون که جنگ اسرائیل و ایران متوقف شده، هماهنگی این جامعهٔ بزرگ و چندمذهبی ایرانیان لسآنجلس نیز گویی در حال محک خوردن است.
یکی از ایرانیانی که با این خبرگزاری گفتوگو کرده، دوران جنگ اخیر را از نظر احساسی «پرفراز و نشیب» توصیف کرده است.
دانیل برئل، ساکن غرب لسآنجلس که پدربزرگش موسی برئل، نمایندهٔ یهودی در مجلس ملی ایران پیش از انقلاب ۵۷ بود، گفته است بسیاری از یهودیان ایران در خارج از کشور شروع جنگ را با «شادی توأم با اضطراب» تماشا کردند.
غرب لسآنجلس جایی است که بیشترین یهودیان ایرانی را در خود جای داده است.
او گفته است «امید مردم ایران به تغییر رژیم را درک میکند و همدرد آنها است، اما نگران امنیت غیرنظامیان و میزان اثر واقعی عملیات برای حذف تهدید هستهای ایران بوده است».
بهگفتهٔ آقای برئل، نفرت از رژیم حاکم بر ایران، مسلمانان و یهودیان خارج از کشور را متحد کرده است.
کامران آفاری، استاد ارتباطات در دانشگاه ایالتی کالیفرنیا و نویسندهٔ کتابی دربارهٔ هویت ایرانیان در خارج، خود یک فرد یهودی مذهبی نیست و معتقد است که جامعهٔ ایرانیان در این بخش از آمریکا تا حد زیادی روحیهٔ تحمل و احترام را پرورش داده است.
با این حال، دایان وینستون، یک استاد آمریکایی رسانه و دین در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، به آسوشیتدپرس گفته است جنگ اخیر اسرائیل و ایران میتواند روابط یهودیان و مسلمانان در اینجا را به بوتهٔ آزمایش بگذارد.
خانم وینستون میگوید مسلمانان ایرانی اینجا از تغییر رژیم در کشورشان خوشحال میشدند اما در نتیجهٔ رویدادهای اخیر ممکن است احساس متفاوتی نسبت به این احتمال داشته باشند زیرا، بهتعبیر او، «انزجار آنها از صهیونیسم قوی است».
طناز گلشن، یک بانوی فعال در میان جامعهٔ یهودیان ایرانی در لسآنجلس، نیز دوران اخیر را برای همدینان ایرانی خود در خارج پرتنش و هراسناک توصیف کرده و گفته است که افرادی از این جامعه نگران بودهاند که مراکز دینی و اجتماعیشان هدف قرار گیرد.
از سوی دیگر، آرزو رشیدیان، یک فعال سیاسی سلطنتطلب در کالیفرنیای جنوبی، گفته است تنها امید او سقوط رژیم حاکم است و هرچند هیچکسی هوادار جنگ نیست اما درگیری اخیر رژیم را به آستانهٔ فروپاشی رسانده بود و به همین دلیل، آتشبس احساسات متفاوتی را در او و همفکرانش برانگیخته است.
لیور استرنفلد، استاد تاریخ و مطالعات یهود در «پن»، دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا، به آسوشیتدپرس گفته است یهودیان ایرانیتبار در خارج از کشور، جمهوری اسلامی را نه بهعنوان ایران بلکه بهعنوان موجودیتی محکوم به فنا میبینند.
بهگفتهٔ استرنفلد، که نویسندهٔ کتابهایی از جمله دربارهٔ یهودیان ایرانی در دوران حکومت پهلوی هم بوده، دونالد ترامپ از حمایت قوی در میان مهاجران برخوردار بود اما او با گفتن اینکه علاقهای به تغییر رژیم ایران ندارد، این حامیان خود را «آزرده کرده است».